Kaş Gezi Rehberi

Türkiye’de ne zaman bir yer popülerleşse “eyvah” derim, çünkü bu işin sonu çoğu zaman engellenemeyen bir bozulma ve kontrolsüz bir kalabalıkla sonuçlanır. İlk kez 2012’de gittiğim ve o zamanlar bile belli bir popülaritesi olan Kaş da bugün adeta “herkesin gitmek istediği yerler” listesinde üst sıralara tırmandı.

Ben de bu sene tekrar korka korka Kaş’a adımımı attım. Bir büyümeden ve yoğun bir kalabalıktan söz etmek mümkün, fakat 2018 Eylül’ünden bildiriyorum; Kaş hala çok güzel. Bu sefer biraz dikkat lütfen! Zira böyle sınırsızca her tarafı bozduktan bir süre sonra gidecek yeni bir yer bulamayacağız.

Kaş’ın şöyle bir avantajı var, her ne kadar sınırlar zorlanıyor olsa da, bulunduğu coğrafya gereği fazla büyümeye elverişli değil. Bir noktada durmak zorunda kalacaklar veya etrafa yayılacaklar. Dağa doğru büyümek çok mümkün görünmüyor. Ulaşımının görece daha zor olması ise Kaş’ı nispeten koruyan bir diğer faktör.

Kaş’a Ulaşım

Kaş’a ulaşmak için en yakın havalimanı -beklenenin aksine- Dalaman Havalimanı. Buradan yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla buraya ulaşabiliyorsunuz. kişi başı 60 TL fiyatla paylaşımlı transferler mevcut. Antalya ise Kaş’a 3 saat mesafede bulunuyor. Ülkenin birçok yerinden Kaş’a doğrudan otobüs seferleri de var. Özel aracınızla ise İstanbul’dan ortalama 10 saatlik bir yolculukla ulaşmanız mümkün. Bu süre molalarla ve kullandığınız yollarla 12 saate kadar çıkabilir.

Bizim açımızdan bir iyi nokta ise, bu kadar popülerleşmeye rağmen Bodrum ya da Çeşme gibi pahalı değil. Birçok meyhanede yeme içme İstanbul fiyatlarıyla aynı sayılabilir. Fiyat konusundan aşağıda bir kez daha bahsedeceğim. Öncelikle Kaş’ın en güzel yanından, denizinden bahsedelim.

FHD0308

Kaş Plajları

Küçük Çakıl Plajı

Kaş’ta şehir içinde denize girmek için en iyi alternatif bence Küçük Çakıl Plajı, burada birçok işletmenin yanı sıra çok ufak bir de taş kumsal bulunuyor. Kumsal adeta daracık bir alanda. Tesislerin şezlonglarından ise kişi başı 30-35 TL harcama yapmak şartıyla ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. 2012’de geldiğimde bu harcama limitleri yoktu örneğin, ilk geriye gidiş bu yönde olmuş. Bu kadar popülariteye zaten böyle bir şey bekleniyordu. Belediyenin değişmesi de bu noktada rol oynamış olabilir.

IMG_5174

Bu plajın suyu soğuk olarak geçse de, yaz sonlarında bir soğukluktan bahsetmek mümkün değil. Yer yer suyun bazı noktalarında soğuk alanlar olsa da bu rahatsız edici düzeyde değil. Suyun hala belirli ölçüde temizliğini koruyor olmasına mutlu oldum.

Limanağzı Plajları

Kaş’ta ikinci bir alternatif de Limanağzı Plajları, buraya şehir merkezinden sürekli hareket eden teknelerle gidiyorsunuz. Gidiş geliş 20 TL ücreti var.Tesislerde de gene kişi başı harcama limiti ile şezlonglardan yararlanabiliyorsunuz. Benim şahsi favorim La Moda Beach, diğer plajların denizleri çok cazip gelmiyor. Burası dahi Kaş geneli düşünüldüğünde bence olsa da olmasa da olur. Burada yüzerken bir caretta caretta görmemiz ve bir süre onunla beraber yüzmemiz de işin sürprizi oldu.

IMG_5188

Büyük Çakıl Plajı

Kaş’ın çok az dışında bulunan Büyük Çakıl Plajı kapasitesinden fazla kalabalıkları ağırlıyor. Yine de şehre yakın olması sebebiyle gidilip görülebilir.

Kaputaş Plajı

Kaş denince akla gelen ilk plaj ise Kaputaş Plajı. Benzersiz rengiyle Türkiye’nin uzun süre tanıtım afişlerinde yer alan bu plajda, belediye değişiminden sonra tesisleşme meydana geldi. Plaja gittiğinizde park yerinden ve yol kenarlarından anlayacağınız üzere, plaj sürekli kalabalık. Yukarıdan baktığımda renkte bir miktar bozulma hissetsem de konduramadım, sonra bir başkası tarafından bu onaylanınca üzüldüm. Kaputaş’a yazık etmeyelim.

Kaputaş’ta şezlong ve şemsiyeler parça başı 7.5 TL. Aynı zamanda belediyenin bir kafesi bulunuyor ve burada da fiyatlar uygun denilebilir. Belediye AKP’li olmasına rağmen alkol de var, fakat insanlar içmesin diye mi düşünülmüştür bilmiyorum; orantısızca pahalı.

IMG_5345

Patara

Kaputaş’tan devam ettiğinizde ise Türkiye’nin en uzun kumsallarından biri olan Patara karşınıza çıkacak. Patara’ya girişi Patara antik kent üzerinden yapıyorsunuz. Gelen zamlarla ücret 20 TL’ye çıktı. Müzekart’a ya da Maksimum Kart’a ücretsiz.

Burası aynı zamanda tamamen kum olmasının da etkisiyle caretta carettalar’ın yumurtlama kumsallarından biri. Dolayısıyla uyulması gereken bazı kurallar da var; örneğin gün batmadan kumsalın terk edilmesi gibi. Deniz sığ bir deniz ve suyu epey sıcak. Bu haliyle maalesef bana hitap etmedi. Serinletici bir deniz arıyorsanız Patara size de uygun olmayacaktır.

Diğer Alternatifler

Kaş’ta bunların dışında, yoğun tepkilere rağmen özel bir işletmeye verilmiş Hidayet’in Koyu da bir başka alternatif. Düzenlenen imza kampanyaları maalesef sonuçsuz kalmış ve bu sakin koy nihayetinde bir “beach club” haline gelmiş.

Tüm bunların yanı sıra 125 TL ücretle Kekova’da tekne turu yapmanız da mümkün. Kaş’ta bu turu düzenleyen acenteler sizi sabah otobüsle alıp tekneye götürüyor ve akşamüstü de geri getiriyorlar. Ünlü batık şehirde durmak ve yüzmek yasak.

Kaş’te Yeme – İçme

Kaş yeme içme açısından da zengin ve yukarıda bahsettiğim gibi fiyatlar da uçuk değil. Elbette bir “çok uygun buralar ya” durumundan bahsetmek mümkün değil. Yine de en azından bizim gittiğimiz yerlerde, fiyatların yazdığı bir menü önünüze geliyor ve sonradan bir sürprizle karşılaşmıyorsunuz. Günümüz Türkiye’sinde bu da az şey değil. Daha iyi günleri görürürüz umarım.

Sardelaki

Burası ilk gün tercih ettiğimiz mekan oldu. Mezeleri lezzetliydi. Ara sıcaklar da iyiydi. Ana yemek yemedik. 70’lik Yeni Rakı 200 TL idi. Mekan iskeleler üzerinde hizmet veriyor, dolayısıyla denize epey yakınsınız ve manzaranız da şahane. Girit Ezmesi, fava, midye pilaki yanı sıra, ahtapot, kalamar, karides ve 70’lik Yeni Rakı Ustaların Karışımı’ndan oluşan masamıza 4 kişi bahşiş dahil toplam 400 TL hesap ödedik.

IMG_5163

Zaika

Kaş’ın en çok gidilmek istenen yemek noktası malumunuz Zaika, fakat bu ocakbaşı çoğunlukla bir ay süreyle dolu olabiliyor. Bu noktada benim önerim bir gün önce kapısına gitmeniz, eğer imkan varsa akşam 19.00-20.30 arası masa ayırıyorlar size ertesi gün için. Sıkışık zaman demeyin, mutlaka deneyin. Gerçekten ününü hak ediyor. Mezelerine de, etlerine de bayıldım. Şaşlık yemeden kalkmayın. Kereviz cacığı banko masanızda olsun. Zeytin, kereviz cacığı, muhammara, gavurdağı salatası, şaşlık ve beyti yanı sıra bir kadeh şarapla, 35’lik rakıdan oluşan masamıza iki kişi için toplam 180 TL hesap ödedik.

Voyn Meyhane

Son gün ise adresimiz Voyn Meyhane, buranın ahtapotunu epey beğendim. Mezeleri de güzeldi. Ana yemek yemedik. Fiyatları Sardelaki’ye göre bir miktar daha ucuzdu, fakat biz masayı biraz fazla donattık. Dört kişi 445 TL hesap ödedik.

Gitmek isteyip de gidemediğimiz Tzatziki, Bi’ Lokma gibi mekanlar da Kaş’taki diğer alternatifler. Özellikle Bi’ Lokma da epey ünlü ve lezzetli olarak yorumlanıyor.

Akşam olduğunda ise merkezdeki dondurmacılarda Kaş’ın ünlü yanık dondurmasını denemeyi unutmayın.

Kaş’a Veda

Kaş gerçekten çok güzel bir yer. Bu kadar güzel bir yer, bu kadar bilinir hale geldikten sonra daha çok kişinin gitmek istemesi de çok normal. Türkiye’deki sorun bir yere akın ettikten sonra, hem oradaki esnafın, hem de giden turistlerin bilinçsizce, hep bu şekilde gidecekmiş gibi hoyratça davranıp, sonrasında “buralar bozuldu” diyerek mahvetmek için yeni bir hedef belirlenmesi. Salda Gölü’ne olan biraz bu. Bodrum’un, Çeşme’nin bozulmasından bahsediliyorsa sebep bu. Kontrolsüzce büyüyen Alaçatı’nın dünyaca ünlü sörf plajında, binalar kaynaklı rüzgar azlığı neden konuşuluyor? Alaçatı sörf tutkunlarına yar edilmeyip, oraya akın eden İstanbullular’a kurban edildi de ondan.

Bozcaada’da bu son çok yakın görünüyor, fiyatlar artıyor, ada taşıyamayacağı kalabalıkları ağırlıyor, gemi işletmecileri de bu rantı fırsata çevirip durmadan fiyat arttırıyor. Bu yaz itibariyle Gökçeada gelecek için bu tarz bir alarm vermeye başladı, dağa taşa ev yapılıyor. Sörf plajı Aydıncık’a da yine siteler yapılmaya başlanmış durumda.

Sıra Kaş’a gelmesin. Bazılarınız çoktan Kaş da bozuldu diyecek. Gerçekten bir kontrolsüz büyüme var, fakat bana göre hala geç değil. Güzel şeylerin kıymetini bilmeyi artık öğrenelim. Herkes Kaş’a gitsin ve lütfen; herkes Kaş’ı “gerçekten” sevsin.

IMG_5156

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments