Drama Köprüsü Gerçekten Dar mı?

Yunanistan’da Kavala’ya yalnızca 40 dakika uzaklıkta bulunuyor Drama şehri. Bir zamanların ticari olarak gelişmiş tütün bölgesi, bugün o ihtişamından uzak… Turistik bir yer olmaması sebebiyle Yunanistan’da hayatın nasıl aktığını görmek için iyi bir nokta.

Drama

Drama Nedir?

Biz Yunanistan’a arabamızla gittiğimizde Drama’ya günübirlik bir ziyarette bulunduk. Yunanistan’a özel aracınızla nasıl gideceğinizi yazmıştım, okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Drama kendi adını taşıyan yönetim bölgesinin başkenti.

Drama, İkinci Dünya Savaşı esnasında Bulgar güçleri tarafından işgal edilmiş ve şehir Yahudi nüfusunun hemen hemen tamamını kaybetmiş. Bu nüfus Bulgaristan’a götürülüp, bu sefer orada tütün üretiminde kullanılmaya başlanmış ve şehir tütün üretiminde hasar almış. Bugün de Bulgaristan’ın AB’ye girmesi sebebiyle, buradaki tütün üreticileri Bulgaristan’a kaymaya başlamış. Bunun sebeplerinden biri tabii Bulgaristan’da, Yunanistan’a göre daha ucuz olan iş gücü.

Drama Gezilecek Yerler

Drama’ya gelip, aracınızı park ettikten sonra ilk olarak gezinize şehrin nispeten üst noktasında yer alan Aya Sofya Kilisesi‘yle başlayabilirsiniz. Bu kilise 10. yüzyılda yapılmış ve Bizans surlarının da yer aldığı bölgede bulunuyor. Bu surların kalıntılarını da görebilmek mümkün. Biz oradayken maalesef kilisenin içi ziyarete kapalıydı.

Drama – Aya Sofya Kilisesi

Buradan aşağı doğru indiğinizde şehrin ortasında yer alan Agia Varvara Parkı‘na ulaşacaksınız. Küçük de bir göletin bulunduğu çok güzel bir şehir parkı burası. Biraz fazla sinek var ve zaman zaman rahatsız edici olabiliyor.

Drama – Agia Varvara Parkı

Parkta yürüyüş yaparken, bugün bir otel olan eski bir tütün deposunu görmeden geçmeyin. Aynı zamanda Aya Sofya tarafından gelirken parkın girişinden önce şehrin en eski sineması Olympia‘yı da göreceksiniz.

Drama – Eski Tütün Deposu

Venizelou Caddesi ve Perdika Sokağı’nın kesişim noktasında da şehrin en eski okullarından birisi bulunuyor. Bugün halen okul olarak kullanılan tarihi bir bina burası. Drama’ya kadar gelmişken görülmesi gereken yerlerden birisi…

Drama – Tarihi Okul Binası

Drama Yeme – İçme

Drama’da yemek için ise, öğlen yemek yediğimiz To Tavernaki Tou Damianou‘yu tavsiye ederim. Muhteşem soutzoukakiaları ve yanında elbette cacıki ile, daracık bir sokak arasına atılmış masalarda, çok lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.

Drama – Bizans Surları

Drama Köprüsü

Tüm bunlardan sonra ise, Drama’da kalmayacaksanız eğer kalacağınız yere dönüş yolunda Drama Köprüsü’nü görebilirsiniz. Türkülere konu olmuş bu yapı aslında bir köprü değil, su kemeri. Drama’ya yirmi dakika mesafede bulunuyor. Gerçekten türkünün dediği gibi dar ve pek geçilesi durmuyor. 🙂 Ayrıca beklediğini yapı görkemli bir yapıysa sizi hayal kırıklığına uğratacak, yine de türkünün hatrına görmek gerek. Köprünün yeri google haritalarda doğru işaretlenmiş, yolun kenarında bulunuyor.

Drama Köprüsü

Drama eğer zamanınız artıyorsa görebileceğiniz güzel bir şehir. Bölgenin şarapları ünlü, eğer ki özel olarak da bir merakınız varsa burada bulunan birçok şarap üreticisini önceden randevu alarak ziyaret edip, bağlarını gezerek şarap tadımı yapabilirsiniz. Marketlerde ise bölgenin kırmızı şaraplarının en uygunu yaklaşık 9-10 Euro’ya satılıyor, beyaz şaraplar biraz daha ucuz.

Şimdi türküyü dinleyerek Drama’dan ayrılma zamanı.

“Drama Köprüsü dardır geçilmez bre Hasan, dardır geçilmez, soğuktur suları, bir tas içilmez…”

Drama

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments