Almanya Federal Meclis Binasını Ziyaret

Berlin’de, Brandenburg Kapısı’nın çok yakınında yer alan meclis binasına yürürken, belki de kasıtlı olarak buralara konulmuş birçok anı noktasına rastlıyorsunuz. İkinci Dünya Savaşı’nda acı çeken Romanlara, eşcinsellere, Sovyetler’e adanmış bu anı noktalarından geçerek ulaşıyorsunuz meclis binasına (Bundestag).

Bir zamanların Reicstag’ı olan bu bina, bugün meclise ev sahipliği yapıyor. Yakılmış, bombalanmış, yeniden yapılmış tarih boyunca. Duvar tarafından ikiye bölünen Berlin’den de etkilenmiş elbet. Bugün ise tüm bu sakladıklarıyla ziyarete açık…

Öncelikle, biraz nasıl ziyaret edileceğinden bahsedeyim. İki seçeneğiniz var, ya ortalama 1.5 saat süren ve izin verilen her yere rehber eşliğinde girebileceğiniz tur ya da sadece cam kubbe kısmına yapacağınız seyir turu…

Tüm meclis binasını gezebileceğiniz tur için kesinlikle önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Bunun için meclisin kendi sitesinden rezervasyon talebi gönderiyorsunuz ve uygun bulunması halinde gelen onay yazısı ile birlikte, rezervasyon yaptırdığınız gün ve saatte oraya gidiyorsunuz. Bu tur için giriş kapısı, Bundestag’ın baktığı ana meydanda…

Kubbe bölümünü görmek için de önceden rezervasyon yaptırmanız mümkün, bunun dışında ise uzun bir kuyruğu göze alırsanız, giriş belgenizi orada alabiliyorsunuz. 90 dakikalık turu alırsanız da, kubbeyi ziyaret edebileceğinizi belirtmek isterim.

Her iki bölüm için rezervasyon yaptırabileceğiniz siteye erişmek için lütfen tıklayınız.

Ben de rezervasyon yaptırdığım saatte gidip içeri giriyorum. İçeride fotoğraf çekmek serbest. Meclis oturumlarının yapıldığı salonda oturup, genel bilgi alıyor ve istediğiniz soruları sorabiliyorsunuz.

IMG_2370

Gelen sorular neticesinde öğrendiğim bazı ilginç bilgiler şöyleydi. Meclisin 630 üyesi var. Hitler döneminde çekilen acıların tekrarlanmaması için Almanlar seçim sistemini tek parti iktidarını neredeyse imkansız kılacak şekilde düzenlemeyi tercih etmişler. Dolayısıyla Almanya uzun yıllardır koalisyonlarla yönetiliyor. Mecliste 7.000 civarında kişi çalışıyor, bu rakama milletvekillerinin şahsi hizmetlerine tahsis edilmiş görevliler de dahil. Milletvekilleri 8.000 Euro maaş alıyorlar ve ayrıca aylık olarak 4.000 Euro da çalışmaları için (konaklama ödeneği örneğin) ek ücret alıyorlar.

Eğer oturum gününe denk gelirseniz ve oturum gizli bir oturum değilse, ziyaretinizde oturumu da seyredebiliyorsunuz. Yani buradaki turunuzda örneğin Merkel’i görmeniz olası…

Meclis binasında, binanın Sovyet işgaline uğradığı dönemde aldığı hasarlar korunmuş. 1945 yılında burada Sovyet ordusunun bayrağı dalgalanmaya başlıyor. Duvarlarda o dönemden kalan yazıları görebiliyorsunuz.

IMG_2384

1948 yılında Reichstag binasının önünde bir protesto düzenleniyor, bu protestoda aynı zamanda tarihi bir cümle sarf ediliyor Berlin Belediye Başkanı Ernst Reuter tarafından; “tüm dünyanın insanları, bu şehre bakın…”

Ve tabii ki her ne kadar burayı kullanmamış olsa da, Hitler’in hayaleti tur boyunca sizinle beraber dolaşıyor. Almanya yakın tarihinin çok acı bir sayfasını oluşturduğu için, Berlin’i gezerken olduğu gibi tıpkı, meclis binasını gezerken de bunu hissediyorsunuz. O dönemleri hatırlatan ufak bir anıt da yapmışlar binaya, mecliste görev yapmış tüm Naziler’in isimlerinin önünden, daracık ve karanlık bir koridordan geçer gibi geçiyorsunuz.

Gördüğünüz gibi, Hitler’e ayrılan kısım ayrıca tahrip edilmiş.

Bundestag, 1949 yılında Bonn’da ilk kez çıkıyor tarih sahnesine. O dönemden bugüne, 17 seçim gerçekleşiyor. 1990 yılında, ilk kez tüm Almanya’yı temsil ediyor duvarın yıkılışı ve birleşme sonrasında. 1999 yılında, bu yazının konusu olan bina İngiliz mimar Norman Foster’ın imzasıyla yeniden kullanıma giriyor. 2004 yılında Bundestag’a bağlı üç bina daha inşaa ediliyor ki turunuz esnasında bunların işlevleri rehber tarafından da anlatılıyor.

IMG_2394

Turun sonunda rehber sizden ayrılıyor ve siz de kubbe kısmını özgürce gezebiliyorsunuz. Buraya girmeden önce size bir sesli rehber veriliyor, aralarında Türkçe’nin de olduğu birçok dil seçeneği mevcut.

Geziniz esnasında rehberden size şehrin ve binanın tarihi anlatılıyor ve siz de bir yandan anlatılan yerleri seyredebiliyorsunuz camların arasından.

Burada istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz. Meclis oturumlarının yapıldığı yeri, sadece kubbe bölümünü ziyaret ettiğinizde de görmeniz mümkün, zira cam kubbe doğrudan oturumun yapıldığı salona bakıyor. Fakat, diğer turda olduğu gibi içeri giremiyorsunuz elbette.

Kubbenin cam olması sayesinde, gün ışığı meclis binasına girebiliyor, aynı zamanda bina kendi enerjisini de üretme imkanı buluyor.

Buraya giriş ücretsiz ve dünyanın en çok ziyaret edilen meclis binası konumunda.

Berlin bitmedi elbet, devamı diğer bir yazının konusu.

IMG_2408

Berlin Duvarı’nın İzinde başlıklı ilk yazı için lütfen tıklayınız.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *