Her zaman uzaklara gitmek için fırsat ve zaman bulamayabilirsiniz, öyle durumlarda komşu yetişir imdadınıza. Yunanistan’ı gezmek tahmininizden daha kolay, ben temel olarak Yunanistan anakarasındaki beş şehir üzerinden size ufak bir rehber hazırladım. Üstelik 1 Ocak 2016 itibariyle dağıtımı başlamış olan yeni ehliyetlerle, herhangi ek bir belgeye ihtiyaç duymadan kendi arabanızla bile Yunanistan’a gitmeniz mümkün olacak.
Meteora
Meteora, kayaların üzerine yapılmış manastırlarıyla ünlü ve Yunanistan turunun rotalarının da bir kısmına yavaş yavaş girmeye başlamış bir yer. Meteora’yı görmek için Kastraki, Kalambaka ya da Trikala’da kalabilirsiniz. Ben özellikle Kastraki’yi öneririm. Hem manastırlara daha kolay ulaşım olanağı, hem de Meteora kayalıkları manzarasının köye hakim olması sebebiyle… Manastırları saatlik ücret üzerinden anlaştığınız taksilerle gezebilir, ya da belli saatlerde en yukarı noktadaki manastıra giden otobüsle buraya ulaşıp, sonrasında aşağı doğru yürüyerek gezebilirsiniz. Akşam yemeğinizi ise Kastraki’nin merkezinde bulunan Taverna Gardenia’da yiyebilirsiniz. Meteora’ya ulaşımınızı şehirlerden bindiğiniz Trikala otobüsleri ile yapabilirsiniz, Trikala’da indikten sonra ise Kalambaka’ya giden otobüslere bineceksiniz, eğer ki Kastraki’de kalıyorsanız bindiğiniz otobüse bunu söylemeyi unutmayın. Biz Kastraki’de San Giorgio Villa’da kaldık, öneririm.
Atina
Atina’da her gidenin mutlaka uğradığı Plaka, Akropolis, Monastraki, Syntagma gibi noktalardan bahsetmeyeceğim, görmeden gelmemeniz gereken birkaç yerden bahsedeceğim. Öncelikle müze gezmeyi sevmeyen bir milletiz, o yüzden yine Atina’ya gelen çoğu kişinin uğradığından emin olsam da, siz de üşenmeyin, Acropolis Museum’a uğrayın. Akropolis’in kendisine giderken ise yolunuzu Anafiotika Mahallesi’nden geçirin. Atina’da kendinizi bir adada gibi hissedeceksiniz. Burası Anafi Adası’ndan gelenlerin kurup, adadaki yaşamlarını Atina’da yeniden canlandırdıkları bir mahalle. Şehir merkezinde bulunan Eski Olimpiyat Stadyum’u da atlamamanız gereken yerlerden biri, Samsung’un yeniden düzenlediği bu stadı giriş ücretine dahil sesli rehberlerle gezebiliyorsunuz. Likavetus Tepesi’ni ise bir akşam bindiğiniz funiküler ile ziyaret edebilirsiniz, Akropolis’in görkemli gece manzarasını seyretmek için mükemmel bir seçim.
Atina’da yemek yemenizi önereceğim iki yer var, ikisi de Plaka’da. Biri Paradosiakos. Bir yolun kenarında, salaş bir restaurant burası. Fırın kalamarı özellikle tavsiye ediyorum, yanına ünlü Yunan birası Mythos. Bir diğer restaurant ise Tzatzikis&Mezedhes, yemeklerden önce gelen bir shot uzonun tadını çıkarın. Biz Atina’da Plaka’nın merkezindeki Acropolis House Hotel’de kaldık, tuvaletlerin küçüklüğünü sorun etmezseniz güzel bir otel.
Atina için özel bir not; taksilere pazarlık yapmadan binmeyin.
Selanik
Selanik bizim için önemli bir şehir ve bu şehre en çok da Atatürk’ün doğduğu evi görmeye geliyoruz. Haftasonu yola çıkan iki günlük turlar bile düzenleniyor Selanik’e. Fakat bu şehirde çoğu tur getirdiği insanları başka bir yere götürmüyor ve şehre büyük haksızlık yapıyor. Atatürk’ün Evi’ni gördükten sonra, mutlaka bir belediye otobüsüne binin ve Kastra’ya çıkın. Şehrin Bizans döneminden kalan surlarına ve surların bitiş noktasındaki kuleye tırmanıp Türk Mahallesi’nden kalanları seyredin ve yürüyerek şehre inin. Bu rotada sırasıyla, Agios Pavlos Kilisesi, Agios Dimitrious Kilisesi, bugün geriye çok az bir kalıntı bırakmış Galerious Sarayı, Selanik Agorası’nı görüp Beyaz Kule’ye ulaşın. Beyaz Kule çok iyi hazırlanmış bir şehir müzesi, müzeyi gezdikten sonra Kordon Boyu’ndan yürüyerek Aristotelous Meydanı’na gidin. Akşam yemeği için ya şehrin gece hayatına da merkez konumunda olan Ladadika Mahallesi’ne gidin, ya da benim özel iki önerimden birine. Birisi Ouzo Melathron, buraya biraz geç bir saatte gitmenizde yarar var, bizim alışık olduğumuz yemek saatlerinde giderseniz restaurantta muhtemelen kendi kendinize yemek yersiniz. Bir diğer yer ise, Kastra’ya yakın bir konumda şehri tepeden seyreden Kreonidis, hatta yazın giderseniz açıkhavada muhteşem bir şehri manzarasıyla yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Biz Selanik’te Tourist Hotel’de konakladık ve çok memnun kaldık.
Kavala
Kavala da Türk turistlerin oldukça rağbet gösterdiği, fakat hakkını veremediği şehirlerden biri. Sahilde yemek yiyip İstanbul’a doğru yola devam ediyor buraya gelen çoğu kişi. Su kemerlerini, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evini, deniz fenerini, Kavala Kalesi’ni görmeden ayrılmayın siz. Sahilden içeri ara sokaklara girdiğinizde karşınıza kafeler çıkacak. Burada tıpkı Yunanlar gibi frappenizi yudumlayabilirsiniz. Akşam yemekleri için sahilde popülerleşme sebebiyle özelliklerini kaybetmiş restaurantları es geçip, Imaret Hotel’in karşısında bulunan Kanados’a çıkmanızı öneririm. Hem daha uygun fiyatlı, hem de gerçekten lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Bunun dışında Kavala’dan bir sonraki koy olan Perigali’ye taksiyle gidip, Meltemi’de de yemenizi öneririm.
Kavala’da iki büyük otel var, benzer standartlarla hizmet veriyorlar. Biz Oceanis Hotel’de kaldık.
Xanthi (İskeçe)
Kavala’dan günübirlik bir ziyaretle gördük İskeçe’yi. Yunanistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir burası, eski şehir merkezi olarak bilinen yer ise bugün Türk mahallesi olarak anılıyor. Burayı gezerken evlerden gelen Türkçe müzikleri yadırgamayın. Tütün tüccarlarının zamanında yoğun olarak yaşadığı bu şehirde, o dönemden kalan konakları görüyorsunuz. Burası daha az ziyaretçi çeken bir şehir olması sebebiyle, geleneklerin daha yoğun sürdürüldüğü bir yer. Mesailer erken bitiyor ve saat 3’ten sonra ortalık boşalıyor, her yer kapanıyor. Dikkatli olmanızda yarar var.
Genel Bilgiler
- Yunanistan’da ulaşım için kurulmuş olan tek elden yürütülen KTEL otobüs ağını kullanabilirsiniz. Gitmeden önce biletlerinizi almanıza gerek yok, zaman ve fiyat tarifesi için basit bir yol var. Başlangıç noktası olan şehrinizin adının başına KTEL yazarak Google’da aratın. Örneğin Selanik – Atina otobüslerinin saatleri ve fiyatları için Google’a Ktel Thessaloniki yazıp çıkan sayfada İngilizce yönlendirmeleri takip etmeniz yeterli.
- Tren hizmeti ise OSE tarafından veriliyor. Trenler sık sık grev sebebiyle iptal ediliyor, trene binecekseniz takip etmenizde yarar var. Önceden aldığınız biletler, uçak biletlerinde olduğu gibi, daha uygun fiyatlı olabiliyor. İnternetten buna dikkat ederek bilet almayı tercih edebilirsiniz.
- Ünlü Yunan içkisi uzo, gerçekten rakıya benziyor. En ünlü marka Barbayanni. Bunun dışında yerel üreticilerin uzolarını da tadabilirsiniz. Yunan biralarından ben en çok Mythos’u sevdim, hatta bir tek onu sevdim diyebilirim. Fix, Alfa ve Vergina denediğim diğer biralar, fakat bana çok hitap etmedi.
- Taverna dendiğinde aklınıza müzikli, danslı, tabak kırılan yerler gelmesin. Nitekim bu tabak kırma eğlencesi krizin de etkisiyle pek görülmüyor ortalıkta, daha çok turistlere hitap eden bazı özel geceler düzenleniyor. Taverna geleneksel Yunan restaurantları… Çoğu taverna kendi zeytinyağlarını kullanıyor ve hepsi çok lezzetli. Bildiğimiz, tanıdığımız şeyler olsalar da cacıki, kabak kızartması, Yunan salatası, dolmades gibi mezeleri deneyin. Kalamar, midyeli pilav, sardalya gibi ana yemekler yaygın bulunuyor, büyük balıklar pek yok. Türkiye’de alışık olduğumuz şekilde masayı mezelerle donatmayın, porsiyonlar büyük ve doyurucu. Fiyatlar ise genel olarak uygun.
- Gördüğünüz herhangi bir yerde Yunan döneri Gyros’un da tadına bakın. Kiminizin damak tadına hitap etmeyebilir hazırlanışı sebebiyle, zira içerisinde başka şeyler de koyuyorlar. Pita ekmeğinin arasında tadabilirsiniz.
- Türkiye’den girerken Yunanistan tarafında Duty Free yok, fakat bu sizi yanıltmasın. Dönüş yolunca Yunan Duty Free’sini göreceksiniz.
- Türkiye’den Yunanistan’a biz Alpar Turizm’le gittik ve memnun kaldık. Bunun dışında Kamil Koç, Ulusoy gibi firmalar da Yunanistan seferleri düzenliyorlar.
- Yunanistan’a mevcut ehliyetlerle gitmeniz için Turing’den uluslararası ehliyet almanız gerekiyor, fakat bu oldukça masraflı. Mevcut ehliyetlerle Yunanistan’da araba kiralamanız ise mümkün. Yeni tip ehliyetlerle doğrudan kendi arabanızla bu ülkeye seyahat mümkün hale gelecek.
Nasıl Giderim?
Atina’ya Aegean Airlines’ın İstanbul Atatürk’ten ve mevsimsel olarak İstanbul Sabiha Gökçen’den, Olympic Air’ın İzmir’den, Pegasus Havayolları’nın İstanbul Sabiha Gökçen’den ve Türk Hava Yolları’nın ise İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan uçuşları var. Selanik’e ise Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan, Ellinair’ın ise İzmir’den uçuşları bulunuyor.
Yunanistan’a bizim yaptığımız gibi otobüsle ulaşmak da mümkün. İstanbul’dan Alpar Turizm, Kamil Koç gibi firmaların Atina’ya kadar giden seferleri bulunabilir. İstanbul – Selanik arası sınırdaki beklemelerle değişmek üzere, ortalama 9 saat sürüyor.
Özel aracınızla Yunanistan’a gidebilmeniz için en uygun seçenek alacağınız randevu ile ehliyetinizi yeni tip ehliyetler ile değiştirmek olacaktır. Aksi takdirde TURİNG’den uluslararası ehliyet almanız gerekmekte. Mevcut eski tip ehliyetler ile Yunanistan’da araba kiralamanız mümkün.
Bu yazı ilk olarak 24 Aralık 2015 tarihinde gezi.com’da yayımlanmıştır.
Yunanistan Turlarını ben de araştırıyorum bu yaz kesinlikle gidilmesi gereken bir yer benim için!