Caretta Carettalar’ın Evi: İztuzu Plajı

Ben çocukluğumdan beri kaplumbağaları sevdim. 2002’de gittiğimizde İztuzu’na, denizde hep bir caretta caretta aradım saf çocukluğumla. Antalya’da bir kaplumbağa tesadüfen kafasını çıkardı da sudan, o gözden kaybolana kadar çıkamadım denizden. Kaş’ta herkes gördü de suyun içinde kaplumbağaları, bir ben göremedim, kahroldum! Zannetmeyin ki bir tek su kaplumbağalarına ilgim, kara kaplumbağalarını da severim aynı şekilde, işte bu yazı en çok kaplumbağalara bu yüzden.

Dalyan’a 14 kilometre uzaklıkta bulunan İztuzu Plajı, Türkiye’nin en önemli caretta caretta yumurta plajlarından birisi. Plaj sabah 8 ile akşam 8 arası ziyaret edilebiliyor. Hava karardıktan sonra plaj gerçek sahiplerine kalıyor. Plaja ulaşım Dalyan merkezinden kral kaya mezarlarını ve Kaunos’u izleyebileceğiniz bir tekneyle (özel tekne gidiş geliş 180 TL, dolmuş tekne kişi başı gidiş geliş 5 TL) ya da karayolundan dolmuş (3,5 TL) veya özel araçlarla sağlanıyor.

image

Plajda kazılı tahta kazıklar ile deniz arasında güneşlenmemenizi bekliyorlar, fakat bu kadar basit bir kural bile ihlal edilebiliyor. Neyse ki gönüllüler canla başla korumaya çalışıyorlar plajda kafese alınmış yumurtaları.

image

Carettalar denizden yansıyan ışık yardımıyla yollarını bularak ulaşıyorlar denize ve çıkan yavruların çok azı hayatta kalabiliyor. Plajın hemen arkasında bulunan Dekamer, bir kaplumbağa rehabilitasyon merkezi. Burada sabah yumurtadan çıksa bile ters dönen, sıkışan ya da bir şekilde yuvada mahsur kalan yavrular toplanıyor ve aynı gece tekrar denize gitmeleri için kumsala bırakılıyorlar.

image

Bu merkezde yalnızca yavrular barınmıyor. Türkiye’nin dört bir yanında genellikle balık ağlarına takılan, ya da tekne pervanelerinin çarpması sonucu yaralanan kaplumbağalar tedavi ediliyorlar, hepsinin hikayeleri bulundukları tankın kenarına asılı kağıtta yazıyor. Bu kaplumbağalar tedavileri bittikten sonra, bulundukları yere geri götürülüp hayata bırakılıyorlar. Ufacık tanklarında hayata küsmüş bir halde yüzen yaralı kaplumbağaları görünce “keşke” diyorum, “geçici bir süre burada olduklarını bilebilseler…”

Bu merkez büyük oranda sponsorların ve Pamukkale Üniversitesi’nin desteğiyle ayakta duruyor. Adıyla görünür olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkıları tamamen yetersiz düzeyde. Sizin de bağışlarınıza ihtiyaç var, http://dekamer.org.tr adresinden yapılan çalışmalara ulaşabilir, dilerseniz bağış yapabilirsiniz.

Aynı zamanda bu kış bir badire atlatan İztuzu Plajı’nın ranta kurban gitmemesi için lütfen İztuzu Dayanışması‘nı destekleyin.

Merkezde ve plajda insanlara kaplumbağalar için hayati önemde uyarılar var, bunlardan çok önemli birini paylaşmak istiyorum. Denize attığınız ya da uçmasına göz yumduğunuz beyaz poşetlerinizi kaplumbağalar denizanası zannederek yiyor ve boğuluyor. Afişte yazdığı gibi, siz farkı görebilirsiniz, ama kaplumbağa göremez.  Ne carettalara, ne İztuzu’na, hiçbirine kıymayın!

image

Nasıl Giderim 

Dalyan’a büyükşehirlerden ulaşım Ortaca ilçesi üzerinden sağlanıyor. Hemen hemen bütün bilinen otobüs firmalarının Ortaca’ya seferleri var. Ortaca’da indikten sonra ise Dalyan’a dolmuşlarla devam etmeniz gerekiyor. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *