Kafkaslar’da On Gün 4 – Davit Gareji

Tiflis’e üç saat uzaklıkta, kayalara oyulmuş manastır kompleksi Davit Gareja, tam da Azerbaycan’la olan tartışmalı sınırda bulunuyor. Eskiden Tiflis’ten buraya tek ulaşım yolu taksi veya zorlu bir marshrutka artı taksi yolculuğu iken, artık Nisan – Ekim arasında her sabah saat 11.00’de Özgürlük Meydanı’na çok yakın bir noktada bulunan Pushkin Meydanı’ndan buraya giden bir servis kalkıyor, firmanın adı Gareji Line. Gidiş – geliş 25 lari ücret alıyorlar. (Şubat 2021 itibariyle 1 Lari, 2.20 Türk Lirası’na eşit. Kurdaki oynaklık sebebiyle sık sık kontrol etmeniz iyi olacaktır.)

Yol bir noktadan sonra epey bozuk, bu yüzden de normale göre daha uzun sürüyor.

DSC02838

Eğer Gareji Line ile buraya ulaştıysanız manastırı gezmeniz için 3 saati aşkın bir süre veriyorlar size ki tamamen yeterli.

Servisin sizi bıraktığı yerden içeri ilk kez girdiğinizde Lavra Manastırı ile karşılaşıyorsunuz. Üç katlı ve farklı bölümlerden oluşan bu manastırda Davit Mağarası’nı da görüyorsunuz.

Bu kısımdan sonra, bu gezinin en önemli kısmına geliyor sıra; Udabno Manastırı… Tam Azerbaycan’la olan sınırda bulunan mağara kiliselerinden oluşan bir manastır burası, gezerken teknik olarak Azerbaycan’a da girip çıkıyorsunuz.

DSC02907

Buraya ulaşmak için öncelikle Lavra Kilisesi’nden yaklaşık 15 – 20 dakika tırmanmanız gerekiyor. Patika sizi oraya çıkarıyor… Uyarıları elbette okursunuz ama, buraya da not düşelim, ciddi bir tehdit olmasa da yılanlara karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle tamamen toprak bir yol olması ve etrafının çalılarla kaplı olması sebebiyle yılanları fark etmeniz zorlaşabilir, bastığınız yere dikkat edin yeter. Siz bir zarar vermedikçe yılan size dokunmayacaktır.

Yol boyu freskolarla süslü çok güzel mağara kiliseleri göreceksiniz ve bu yol sizi en sonunda bir şapele götürecek.

DSC02905

Davit Gareji, 6. yüzyılda Gürcistan’a Hristiyanlığı yaymaya gelen ve Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne göre 13 kişi olan papazlardan biri. Zamanla burası bir manastırlar kompleksi halini almış. 1265’te Moğol akınlarında zarar görmüş, 14. yüzyılda yeniden yapılmış.

Ne var ki talihsizlikler yine yakasını bırakmamış bu manastırların. 1615’te Şah Abbas’ın askerleri tarafından basılmış ve 6.000 keşiş bu baskında öldürülmüş. Sovyet döneminde ise bu alan askeri tatbikatlar için kullanılmış.

Dönüşte geçtiğiniz kısmen terk edilmiş bir köyde bulunan “Oasis Club” isimli yerde mola veriliyor. Burası “hiçliğin ortasında bir yer” olarak geçiyor ve köyde yaşayanların azlığından da yararlanılarak geceleri burada büyük partiler veriliyor(muş.) Eğer burada kalmak isterseniz, servise ertesi gün binip Tiflis’e dönebiliyorsunuz.

DSC02951

Davit Gareji, Tiflis’teyken bir gününüzü ayırabileceğiniz gerçekten etkileyici bir nokta. Yol biraz yorucu dürüst olmak gerekirse, eğer yolun sarsması ile ilgili sorunlarınız yoksa problem yaşamazsınız. Biraz erken orada olup, serviste iyi bir yere oturmaya çalışın. Zira servisler de çok konforlu değiller.

Şimdi Gürcistan’daki son durağımıza, şarap bölgesi Kakheti’nin en güzel şehirlerinden birine gidiyor benim yolum, Signaghi’ye… Sıradaki yazının konusu.

(Haziran 2019 Güncelleme – Gürcistan – Azerbaycan arasındaki sınır sorunları sebebiyle Azerbaycan sınır görevlileri Udabno Manastırı’nın görülmesine her zaman izin vermiyorlarmış. Sınır sorunları düzelene kadar buraya yapacağınız ziyaretlerde yalnızca Lavra Kilisesi’ni görerek dönme riski bulunmaktadır.)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment